alt
Hírek a Delfin csoportból 
 
A selypi óvoda Delfin csoportjában 28 gyermek kezdte meg a 2022/2023-as nevelési évet.
December hónapban ez a létszám 29 főre gyarapodott.
Csoportunkban két óvodapedagógus és egy dajka dolgozik. A dajka hosszan tartó betegsége miatt szeptember hónap óta helyettesítő dajka került a csoportba.
Hangsúlyt fektettünk a csoportszoba esztétikus, praktikus és hangulatos berendezésére, dekorációjára, így vártuk a beérkező gyermekeket. Az aktualitásoknak, ünnepeknek megfelelően ezt folyamatosan frissítjük, alakítjuk.
Szeptember hónap a befogadás hónapja. Egy nulladik szülői értekezlet megelőzte a nevelési év kezdetét, ahol tájékoztatva lettek a szülők az óvodakezdéssel kapcsolatban. Az óvodába lépés a kisgyermekek életében az első olyan nagy változás, amikor folyamatos intézményi nevelésbe kerülnek az állandó családi légkörből. Igyekszünk ezt a gyermekek érzelmi életét és lelki világát megterhelő, igen nehéz életszakaszt könnyebbé tenni, Több gyermek érkezett a bölcsődéből és voltak, akik már jártak előző évben óvodába. Ők érkeztek először, majd folyamatosan a legfiatalabb életkorúakkal zárva megérkezett minden gyermek a hónap végére. 
A tapasztalat azt mutatta, hogy több esetben a Szülőknek okozott nehézséget az elválás, így miután októberbe léptünk, nagy örömünkre szolgált, hogy a befogadás nehézségei enyhülni látszottak, jól alkalmazkodtak az új életrendhez, szokásokhoz, szabályokhoz, elvárásokhoz, az új szociális és tárgyi környezethez. Legfontosabb feladatunk a bizalom elnyerése, az érzelmi biztonság kialakítása minden gyermekkel. Célunk az is, hogy a gyermekek találják meg a helyüket a csoportban, élvezzék, hogy Ők a Delfin csoport tagjai, ahol elfogadják, mindig várják, szeretik, megvigasztalják őket, és ölelő karra lelnek bármikor. Több testvérpár is jár óvodánkba csoporton belül és a szomszédos csoportba is. Rugalmasan kezeljük a reggeli beérkezéseket, így engedjük a nagyobb testvérrel történő közös játékot (ha igény mutatkozik rá) nyolc óráig. 
Az első szülői értekezleten szép számmal jelen voltak a gyermekek szülei. A megválasztott szülői közösség végzi a dolgát, érdeklődőek, figyelmesek.
Szeptember hónapban egy igen jó hangulatú Mihály-napi sokadalomra került sor óvodánkban. Örömünkre szolgált a nagy érdeklődés. Szép számú nézőközönség gyűlt össze, akik a megvásárlásra kínált apró portékáinkat maradéktalanul elvitték, amiért nagyon hálásak vagyunk.
Az óvodai életet színesítik a bábelőadások, élvezi gyermek, felnőtt egyaránt. Ezeket az eseményeket nagyon várják a gyermekek, idén kettőben is volt már részünk. Advent alkalmából tettünk sétát, ellátogattunk a selypi városrész ünnepi díszét megtekinteni. A Mikulás is ellátogatott óvodánkba.
Az óvodapedagógus munkatársakkal több szaktanácsadáson, elméleti előadáson vettünk részt online formában és élőben egyaránt.
Szeretnénk, ha a gyermekek mindenekelőtt megmutathatnák és kibontakoztathatnák egyéniségüket, képességeiket úgy, hogy közben érzelmi intelligenciájuk is fejlődik.
Végezetül álljon itt egy idézet: " Többen lesznek kiválóvá gyakorlás, mint pusztán természetes tehetség folytán." (Démokritosz)
 
 
 
alt
Pillangó csoport

2022. szeptembertől-decemberig

Csoportunkba jelenleg 23 gyermek jár, akik családias, őszinte, szeretetteljes légkörben töltik mindennapjaikat. Fontosnak tartom a gyermekek szabad játékát, amelyhez biztosítom a változatos, biztonságos eszközöket, játékokat, megfelelő helyet, időt és élményeket.

A gyermekek tapasztalatszerzésének gazdag teret igyekszem mindennap biztosítani, változatos és sokféle tevékenységet kínálok számukra. Egy-egy téma feldolgozása több napon keresztül, komplex formában, vagy több hetet felölelve, projekt módon valósul meg. Ezen tevékenységek során kreatív, környezettudatos, nyitott, befogadó, boldog, érzelemgazdag gyermekeket igyekszünk nevelni a kolléganőkkel.

Szeptemberben, miután eredményesen megismertük egymást a gyerekekkel, bele is vetettük magunkat az izgalmas tennivalókba.

Az ősz mindig rengeteg lehetőséget kínál. Ez év szeptemberében a Mihály-napi sokadalomra a gyerekek izgatottan készültek, hiszen a szüleik is megtekinthették őket az óvodában. Néhány gyerek bátrabban vállalt szerepet, voltak, akik szívesebben daloltak, verseltek és voltak, akik inkább vásári árut készítettek. Egy igazán jól működő csapat alakult ki.

A gyermekek nagyon szeretik a mozgást a szabadban, ezért igyekszünk minél több időt tölteni az udvarunkon, ahol folyamatos lehetőségünk van a mozgásfejlesztésre. Nagyon fontos feladatnak tartom az egészséges életmódra való nevelést, a környezettudatos magatartás kialakítását már óvodás korban.

Fontos, hogy állat és természetszerető embert neveljünk. Októberben az állatok világnapja alkalmából, lehetőségünk adódott ellátogatni a szomszédos gazdaságba, ahol a gyermekek az állatokról bővebb tapasztalatot, ismeretet szerezhettek, láthatták, hogyan kell őket gondozni, etetni, tisztán tartani, a bátrabbak maguk is megetethették a lovakat, nyuszikat, kecskéket…  A látogatásból visszatérve a gyerekek kipróbálhatták, a kukorica morzsolását, a dió törést. Ezek a termések, termények novemberben a gyerekekkel közösen készített madáretetőkbe kerültek, gondoskodva a madarak táplálékáról. A gyerekek készítettek egy-egy madáretetőt otthonra is, és boldogan mesélték, hogy anyával-apával elhelyezték az udvaron.

Az elmúlt hónapokban bábosok is érkeztek hozzánk, a gyerekek arca ilyenkor mindig a boldogságtól ragyog. November végével elkezdtük az ünnepi ráhangolódást. A Mikulás várását nem csak a dalok, versek, mondókák felcsendülése tette csodássá, de még az is, hogy közösen készítettek a Mikulásnak (és maguknak is) mézeskalácsot. Gyúrták, nyújtották, szaggatták, végül gyönyörűen ki díszítették. Meg lett az eredménye, a Mikulás ellátogatott hozzánk és nem érkezett üres kézzel. Ezen időszak még rengeteg lehetőséget tartogat, melyet igyekszem a gyerekeknek minél tartalmasabbá tenni.

Igyekszünk a gyermekek életét hagyományokkal, programokkal, ünnepekkel színesíteni, gazdagítani.Alapvető nevelési elvem a gyerekek feltétel nélküli elfogadása, tisztelete, a biztonságos, családias légkör kialakítása, a szülőkkel való harmonikus, őszinte együttműködés.

 
FacebookIWIWTwitterMyspace bookmarkGoogle bookmark